Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Ez volt 2020, ez lesz 2021....megvalósult álmok, új tervek

Ez volt 2020, ez lesz 2021....megvalósult álmok, új tervek

     

-           - Látod a vércsét?

      - Megint itt van?

      - Mindennap jön, sosem adja fel. Vinné a tyúkokat…

      - Te sem adod fel?

      - Soha. Nem adom fel, megtalálom az utat – nevet.

     A Hridaya Farmon Sergiu elgondolkodva kémleli az eget. A vércse dolga végezetlenül köröz még egy ideig a tanya felett.

    Milyen volt 2020?

-        Összességében jó év volt. A termésátlagokat tekintve sem nagyon panaszkodhatunk. Az időjárás viszontagságai ellenére is. Az egyetlen emlékezetes jégesőtől eltekintve, amikor úgy tűnt, hogy a teljes tavalyi paradicsomtermésünk odalesz. Álltunk tehetetlenül és úgy tűnt több hónapnyi munkánkat veri el a jég. Aztán kisütött a nap és szerencsére a termés nagy részét sikerült megmenteni. De ilyen mindig van. Erről szól a gazdálkodás, a kiszámíthatatlanságot már az év eleji tervezéskor belekalkuláljuk. Paradicsomból végül annyi termett, hogy már a feldolgozási kapacitásunk sem bírta: terveben volt, de végül hirtelen kellett döntenünk egy hűtőház építése mellett, hogy ne vesszen kárba a több tonnányi paradicsom.

-        Mozgásban az élet…

-        Így van; nincs megállás, haladunk, újítunk. Új termékeket fejlesztünk. 2020-ban indult el a webáruházunk igen szép sikerekkel, szeretik, keresik a vásárlóink. Folyamatosan töltjük fel az elérhető termékeket, biztosítjuk a gyors, pontos érintés mentes házhoz szállítást. Ennek egy részét mi magunk végezzük, vagyis a vásárlóinkkal ilyen módon is tudjuk tartani a személyes kapcsolatot, ami számunkra nagyon fontos. Ismerjük az igényeiket, figyelünk a kívánságaikra, igyekszünk valami meglepetést csempészni a rendelésekbe.

-        Különleges termékeket gyártotok, forgalmaztok.

-        A Hridaya brandhez a magas minőség társul. Továbbra is az a cél, hogy a vegyszermentesen termesztett zöldség és gyümölcs az érést követően szinte azonnal (hűtés, tárolás beiktatása nélkül) feldolgozásra kerüljön elsősorban azért, hogy valóban megőrizzék a dobozokba és üvegekbe zárt késztermékeink a valódi vitamin-. ásványi anyag és enzim tartalmukat. A gazdaságban a legtöbb munkát a két kezünkkel végezzük, minden egyes terményt átnézünk, osztályozunk, eldöntjük, hogy feldolgozásra alkalmas-e, színre, alakra, ízre megfelelő lesz-e az átalunk kitűzött minőséghez. A saját magunk által termesztett alapanyagokon túl olyan exkluzív termésekből készítünk ivólevet, lekvárt, müzlit mint az erdei fekete áfonya, vagy a valódi, hegyekből származó termelői méz.

-        Termékeitek nem a legolcsóbbak…

-        Ez nem is volt, nem is lehetett cél soha. Egy-egy termés hónapokig érik, nem használunk vegyszereket, érés gyorsítókat, egyedi technológiával dolgozunk fel mindent, frissen préseljük a gyümölcsleveket, frissen aszaljuk a levesnek, zabkásának, müzlinek valókat, frissen főzzük a lekvárokat. Nincs bennünk adalékanyag, tartósítószer, cukor továbbra sem. Egy üveg lekvár nagyjából félkilónyi  gyümölcs…gondold el… a városi ember nem tud elmenni az erdőbe, szedni magának vagy eljönni a tanyára és az epertövekről jól lakni. Mi elvisszük mindezt a dobozainkban, üvegeinkben – egészen az asztalukig. És amikor olyan visszajelzéseket kapunk, hogy „utoljára gyermekkoromban ettem ilyen barackot” vagy „könnybe lábadt a szemem, mert a paradicsomlevesetek olyan, mint a nagymamámé volt”, akkor elégedetten dőlünk hátra. Mert ezért csináljuk – hogy visszaadjunk valamit abból, ami egykor természetes volt. Valódi, igazi, élő ízeket. És miután nem szaladhatunk el egy kiló áfonyával a vevőhöz, ezért találtuk meg a módját hogyan zárjuk úgy üvegbe, hogy a frissen szedett élmény megmaradjon.

-        A vegetáriánusság, friss ízek, „mindenmentesség”, egészségtudatosság eddig is alapelveitek voltak, és 2020 végén egészen új müzli kollekcióval rukkoltatok elő. A dobozokba speciális müzliszeleteket tettettek, amelyeket többek között életmódváltóknak, sportolóknak ajánlotok.

-        Valóban: az életmód váltóknak árpafűvel vagy spirulina algával dúsított változatokat fejlesztettünk ki, a sportolóknak pedig magas tápértékű proteinnel dúsított szeleteket. A praktikus hármas csomagolásban mindegyik müzli más-más ízű, de hatásában ugyanolyan jótékony. A termékek már a bevezetési időszakban is igen népszerűek lettek, ezért még több ilyen jellegű müzlicsodán törjük a fejünket.

-        Zakuszkák, savanyú káposzta, rostos erdei fekete áfonyalé, konyhakész fűszerkeverékek…csupa-csupa újdonság.

-        Ezek a termékek szezonálisak. Akkor készítjük őket, mikor a rendelkezésünkre áll az alapanyag, ezért limitált mennyiségben tudjuk csak a piacra vinni vagy a webshopban rendelhetővé tenni. A nagy érdeklődésre tekintettel sem tervezzük, hogy olyan beszerzési források felé forduljunk, ahonnan egész évben rendelhetünk mondjuk kápia paprikát. Ez esetben nem csak a vásárlóinkat, hanem magunkat csapnánk be. Akkor pedig valójában minek csináljuk az egészet… A mi csomagolásainkra az van írva, amit valóban tartalmaznak a termékek. És nincsenek a címkéken apróbetűs részek vagy rejtett tartalmak. A garanciát pedig mindezért személyesen vállalom!

-        Terveitek 2021-re?

-        Szeretnénk szorosabbra fűzni a kapcsolatot a városi ember és a tanyasi valóság között. Megértetni, hogy valójában szimbiózisban élünk: mi a farmon megtermeljük az egészségükhöz elengedhetetlen élelmiszert, ők pedig ezt megfizetve biztosítják, hogy tovább működhessünk, termelhessünk, fejlődhessünk. Létre hozunk egy zárt facebook csoportot, melyben szeretnénk együtt gondolkodni, reagálni az egyedi kérésekre, ötletekre, recepteket osztunk meg és örömmel fogadunk. Ötleteket táplálék allergiásoknak, vegetáriánusoknak, egészséges életre vágyóknak. Szakemberek bevonását is tervezzük. És megosztjuk majd a tapasztalatainkat a földdel, annak művelésével, az organikus gazdaság titkaival kapcsolatban is. Az elmúlt év bebizonyította, hogyha egészség, egészséges immunrendszer van, akkor minden van. Ebben szeretnénk továbbra is segíteni és hirdetni, hogy az vagy, amit megeszel. Jót, okosat, tisztát, élőt, vegyszerektől menteset és persze nem utolsósorban jólesőt, ízletest!

Keresés