Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A lassú vasárnapi ébredezés receptje

A lassú vasárnapi ébredezés receptje

 

A farmunk történetét többször több helyen megírtuk, elmondtuk már. Számunkra ebben nincs semmi szenzáció; úgy döntöttünk, hogy a jól lét/jó lét (milyen szép is a magyar nyelv...) garanciája, ha megtermelhetjük, amit megeszünk. Ehhez kellett a tanya, de mindhármunk elhatározása, hogy feladjuk a városi kényelmet, a kényelmes életünket. Amikor így választottunk egy ilyen reggel lebegett a szemünk előtt: vasárnapi ébredezés a teraszon a kertből szedett zöldségekből, gyümölcsökből álló reggelinkkel, frissen sült kenyér illata, forró kávé kecsketejjel, remegősre sütött aranysárga rántotta. Hmmm… hát igen. Ilyen reggel még nem nagyon volt, mert a tanya valóban 0-24 órás szolgálat. A növények és az állatok jóléte előrébb való, mint a miénk, hiszen felelősséget vállaltunk értük. Nincs szabadság, késői ébredés, helyettesítés, a munka halasztgatása. De ez a fajta kötöttség ritmust ad az életünknek és azért az egy-egy olyan reggel, amikor a második kávéval már leülhetünk a teraszon és előkerül az este sütött sütemény, amelyre a legnagyobb szederbokrunkról szedett szedret szórhatjuk, az egészen olyan érzés, mint amelyre vágytunk! A szedrek még melegítik a tenyerünket, mert az első napsugarak éppen arra jártak hajnalban, a kecskék békésen ropogtatnak, a tyúkok kárálása hallatszik…csukott szemű idill, ami elillan egy sürgető telefontól vagy a gondolattól, hogy vajon van-e még az üzemben elegendő gluténmentes áfonyás zabkása csomagolva a holnapi piacra…

Simon Weil szavai: „Meg kell tanulnunk vágyakozni azután, ami a miénk.” És hogy ez a vágyakozás, várakozás örömteli lehessen mindig keressük a pillanatot. Mondjuk a tanya ajándékaiból készített cukkinis répatortával! Ehhez ideírjuk emlékeztetőnek magunknak a receptet, és neked is kedves látogató, hogyha szeretnéd elkészíthesd. Az alapanyagok egy részét beszerezheted innen a webáruházból is, és ha megkeresel bennünket, akkor a farmról az aktuálisan érő, elérhető organikus alapanyagainkból is válogathatsz!

Hridaya Farm cukkinis répatortája

Hozzávalók:

12,5 dkg kókuszliszt

12,5 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt

1 csomag foszfátmentes sütőpor

1 csipetnyi só

1 kávéskanál fahéj, szegfűszeg

1 vaníliarúd kikapart belseje vagy egy vaníliás cukor

3 tojás

30 dkg barna nádcukor vagy ennek megfelelő méz (érdemes az egyéni ízlésünket és a répa édességét figyelembe venni)

1 dl olívaolaj

30 dkg reszelt cukkini

30 dkg finomra reszelt sárgarépa

15 dkg finomra reszelt dió

180 fokra melegítsük elő a sütőt, keverjük össze a lisztet a sütőporral egy tálban, egy másik edényben pedig a tojásokat verjük fel a cukorral, fűszerekkel és az olajjal egészen addig míg sűrű, habos állagot kapunk, ehhez keverjük hozzá a kinyomkodott cukkinit, a sárgarépát és a diót. A kapott masszát óvatosan, lazán forgassuk össze a sütőporos liszttel. Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük és kb egy óráig hagyjuk sülni. Tűpróbával ellenőrizzük készen van-e (ha a tészta már nem ragad a tűre vagy a villára akkor megsült a sütemény). Ha kihűlt, a tetejére tehetünk cukros mázat (mascarponét vagy más natúr sajtkrémet keverjünk habosra porcukorral) és szórjuk meg reszelt dióval. Tetszés és ízlés szerint szórjunk mellé gyümölcsöket.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

 

Keresés