Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Rólunk

Rólunk

Hridaya - a szív szava, a föld sóhaja

Valóra váltani az álmainkat…
 A gyermekkor, a nagyszülők emléke, a föld illata, a hajnali harmatos fűben mezítláb állni és várni amíg a napkorong fénye elárasztja a határt. Az illatos áfonyát, málnát, ribizlit a bokorról szedni és a lédús paradicsomba harapni a sorok között a rekkenő hőségben.
Ezekről álmodoztunk a nagyváros közepén, ez adta a motivációt ahhoz, hogy vidékre, tanyára, Lajosmizse mellé költözzön háromtagú családunk. Hogy átélhessük a természettel való összhangot, hogy a fiúnknak megmutathassuk mit jelent a valódi élet, az igazi évszakok, az önellátó gazdálkodás szépsége és buktatói.

Hogy magunk termelhessük meg magunknak a legtisztább élelmiszereket és ezekből juttathassunk másoknak is.

2014-ben egy nyár eleji napon az iskolai évzáróról egyenesen a tanyára utaztunk, amely akkor még nélkülözött minden komfortot. Kalandos nyár volt házfelújítással, kertben sátorozással, viharral, tönkre ment terméssel, jégveréssel, rovar invázióval, sarokba hajított kapával. De ettünk érett, lédús paradicsomot, számoltuk a szentjánosbogarakat és a hullócsillagokat a forró nyári éjszakákon a sátor előtt a fűben fekve, ettük a fáról a barackot, szilvát, kaptunk nagyon sok segítő jótanácsot. És lassan a nagypapa szavai is felidéződtek, megtaláltuk a könyvet, amiben ránk hagyta hogyan és miként gazdálkodhatunk vegyszermentesen, évszázadok óta használt módszerekkel.

Mire ősz lett már nem voltunk teljesen elveszettek, de legalábbis voltak kérdéseink, amikre értettük a kapott válaszokat. Télire megtelt a kamra, nem csak tárolható friss terményekkel, hanem rengeteg általunk eltett lekvárral, befőttel, savanyúsággal. Volt ami nem sikerült, volt ami ehetetlen lett. Akkor új módszert, új alapanyagokat találtunk ki. Elhatároztuk, hogy nem használunk semmi mást, csak ami a tanyán megterem. Minden új üveg nyitása izgalmas várakozással töltött el bennünket és lassan megtaláltuk hogyan lesz minden a legjobb, legízesebb. Cukor, adalékok és minden egyéb káros hozzáadott anyag nélkül. Ebben nem voltunk teljesen tapasztalatlanok, hiszen a cukrászat tanult szakma a családunkban, az indiai konyhaművészetet pedig hosszas gyakorlással egy valódi delhi-i séftől sajátítottuk el. A karácsonyi asztalra a vegetáriánus menü minden fogása a tanya ajándéka volt.

 


    Feldolgozás, gépek, termékek
 

A cukrászság mellett az építészi végzettség is segített az előre lépésben; olyan egyedi aszalógépet terveztünk, fejlesztettünk, amely segítségével a feldolgozás után is megőrződik a zöldségek, gyümölcsök eredeti beltartalmi értéke, vitamin-, ásványi anyag, enzim tartalma. Ezzel új távlatok nyíltak meg előttünk, lehetőségünk lett a tanyán termelt alapanyagokat úgy tartósítani, hogy azokat értékesíthessük. És innen nem volt megállás. Megkerestük a legjobb minőségű csomagolást, a nyomdát, berendeztük a kisüzemünket, elindult a házhoz szállításunk.

2019 tavaszán jelentünk meg az első piacon. És valóban megjelentünk, hiszen a mai napig mi magunk szeretjük a vevőinkkel tartani a közvetlen kapcsolatot, mert fontosak számunkra a személyes találkozások. Örömmel fogadjuk a visszajelzéseket, megismerjük a szokásokat, szívesen teljesítjük a kívánságokat.


 
Alapelveink
 
A Hridaya Farmon nem használunk vegyszereket, több hektáron organikusan, biodinamikusan gazdálkodunk. Megkerestük azokat a módszereket, amelyekkel a legjobb ízt, magas terméshozamot, a legjobb beltartalmi értéket tudjuk elérni, amelyekkel a növényeinket hatékonyan meg tudjuk védeni a kártevőktől és biztosíthatjuk számukra, hogy a szükséges tápanyagokat időben megkapják, megelőzve ezzel a hiánybetegségeket. A nagyüzemi mezőgazdaság által használt káros, kizsákmányoló módszereket teljesen mellőzzük, vetőmagjaink is a sajátjaink. A környezet védelme kiemelt fontosságú az életünkben ezért nem csak arra törekszünk, hogy a gazdálkodásunk során ne keletkezzen hulladék, hanem a termékeink gyártása során sem, hiszen mindent komposztálunk – a leveseink, zabkásáink csomagolása is éppen ezért lebomló. Törekszünk a karbonsemlegességre ezért úgy terveztük meg a készételeinket, lekvárjainkat, hogy szállításuk is a lehető leggazdaságosabb legyen: egységnyi terméket kisebb járművel tudunk szállítani, kevesebb üzemanyagot használva.

Nálunk minden a maga idejében terem, kivárjuk, míg elérkezik a szezonja. Nincs paradicsom decemberben és eper februárban. Ennek köszönhetően a növényeink íze, illata, vitamin-, és ásványi anyag tartalma, egészségre gyakorolt jótékony hatása éppen a legjobb, legtökéletesebb.

Kecskéket és tyúkokat is tartunk, előbbiek a tanya rendben tartásáért, utóbbiak a tojás termelésért „felelősek”. Vegetáriánus életmódunkból adódóan nem fogyasztunk húst, ezért állati alapanyagot tartalmazó élelmiszert sem állítunk elő. Az élet tisztelete számunkra nagyon fontos, ezen kívül szem előtt tartjuk azt is, hogy a kizárólagos növényi étrenddel sokkal kisebb környezeti terhelést, környezetszennyezést okozunk.

A gazdaságban és az üzemben is hárman tevékenykedünk: a mag elültetésétől a levesek, zabkásák, lekvárok, ételízesítő, aszalványok, zöldség,- és gyümölcsporok, aszalt paradicsom elkészítésén át a termék értékesítésig mindent magunk végzünk.

 

 

Keresés